Bekecs.hu

Ma 2017. 12. 17, , Lázár napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Notice: Undefined variable: my in /storage/web/_clients/client3/web4/web/modules/mod_arhiva/mod_arhiva.php on line 41 Notice: Trying to get property of non-object in /storage/web/_clients/client3/web4/web/modules/mod_arhiva/mod_arhiva.php on line 41

Partnereink

Ki olvas minket?

Jelenleg 68 vendég olvas minket

Komposztáljunk

Mit kezdjünk a kertben képző rengeteg kaszálékkal, a fák lombjával, nyesedékkel, eltávolított gyomokkal? A megoldás a komposztálás:

A komposzt szó a "compositus" latin eredetű szóból származik, jelentése "összetett". A komposztálás az emberiség egyik legrégebbi hulladékhasznosítási eljárása, már az ókorban is ismert volt. Később, a műtrágyák iparszerű használatával kissé háttérbe szorult.

Napjainkban szerencsére ismét reneszánszát éli. A lehulló levelek, ágnyesedék, fűkaszálék, konyhai hulladék jelentős szervesanyag- és tápanyag mennyiséget képvisel. A területről betakarított terméssel, lehordott zöldtömeggel tápanyagot vonunk el a talajból, amit a növények megfelelő fejlődéséhez vissza kell pótolni. Ezt tehetjük műtrágyákkal is, ám ezekkel szembena komposzt előnye, hogy gyakorlatilag ingyen van, nem terheli a környezetet felesleges kemikáliával és nem csak a növények fejlődéséhez elengedhetetlen tápanyagokkal gazdagítja a talajt, hanem a jelentős szervesanyag mennyiségnek köszönhetően javítja annak szerkezetét és vízháztartását.

A komposztálás folyamata:

A természetben is lejátszódik a komposztálás folyamata. Lombhullató erdőben járva a vastag avartakarót megvizsgálva tapasztalhatjuk, hogy a mélyebb rétegek felé haladva a levelek egyre inkább "földszerűek". Ezt a folyamatot felgyorsítva, ellenőrzött körülmények között végezve beszélünk komposztálásról.

A komposztálás folyamatát négy szakaszra bonthatjuk:

1. Bevezető fázis: ez gyakorlatilag a gyűjtés közbeni időszak, a hőmérséklet a komposzthalomban kb. 40°C-ra emelkedik, néhány napig tart.

2. Lebontás: átforgatás után a felszaporodott mikroorganizmusok lebontják a könnyebben bomló szerves anyagokat, a hőmérséklet elérheti a 70-75°C-ot is. Ez jelentős hőtermelési folyamat, aminek köszönhetően az esetlegesen bekerült gyommagvak is elvesztik csíraképességüket. Időtartama 4-8 hét.

3. Átalakulás: megkezdődik a nehezebben lebomló anyagok lebontása, a hőmérséklet fokozatosan csökken, színe egyre sötétebb lesz, megtelepszenek a talajlakó szervezetek. a folyamat végére kialakul a nyers komposzt. A folyamat 2-4 hónapot vesz igénybe.

4. Érés: a hőmérséklet lecsökken, befejeződik a folyamat, végeredménye az érett komposzt, ez sötétbarna homogén, földszerű anyag, 5-6 hónap is szükséges a befejeződéséhez.

Mi szükséges hozzá:

Hely kiválasztása: lehetőleg árnyékos, könnyen megközelíthető, vízvételi helyhez közeli helyet válaszunk ki.

Eszközök: kerti szerszámok- ásó, lapát, villa. komposztvilla, 4 fogú

Komposztáló edény: készen is kapható többféle, műanyagból, fából, de magunk is készíthetünk házilag, lécekből, használt raklapból.

 

Mit komposztáljunk és mit ne:

A lehullott falevél, kaszálék, felaprított nyesedék és gallyak, konyhai zöldséghulladék, kertből kiszedett növénymaradványok, de a már magot termő gyomnövényekkel vigyázzunk, nehogy visszafertőzzük a talajt! Nyugodtan beletehetjük a diófa levelét is, a bomlási folyamat során a csírázást gátló anyagok is lebomlanak. A vázából kikerült elhervadt vágott virágokat is beletehetjük, ám semmiképpen se tegyünk bele le nem bomló anyagokat: műanyag zacskó, konzerves doboz, tetrapack doboz. Kerüljük az állati nyers hulladékot, csontokat és használt olajat, de nyugodtan beletehetjük az apróra tört tojáshéjat.
Az összes hozzávalót rétegesen helyezzük el, alkalmanként vékonyan fedjük be termőfölddel, kiegészítésként adhatunk hozzá ásványi anyagokat: mész alginit, vermikulit.

A témáról többet is megtudhat a  komposztalas.lap.hu oldalain böngészve.