Bekecs.hu

Ma 2018. 2. 24, szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
Notice: Undefined variable: my in /storage/web/_clients/client3/web4/web/modules/mod_arhiva/mod_arhiva.php on line 41 Notice: Trying to get property of non-object in /storage/web/_clients/client3/web4/web/modules/mod_arhiva/mod_arhiva.php on line 41

Partnereink

Ki olvas minket?

Jelenleg 53 vendég olvas minket

Madárbarát kertek

Lehet élni madarak nélkül? Persze hogy lehet, de sokunk szerint velük együtt azért sokkal jobb. Énekükkel, látványukkal barátságosabb az otthonunk, rovarpusztító életmódjukkal tisztább, egészségesebb a kertünk.

A tápláléklánc legfelső szintjén élő ember egyre több növény- és állatfajt szorít ki természetes élőhelyéről, a civilizáció terjedésével fajok tömegei kerülnek a kihalás szélére. Manapság falun is egyre kevésbé divat a veteményes kert, inkább füvesítünk, tujákat ültetünk, avart égetünk és közben észre sem vesszük, hogy ezzel a tevékenységünkkel egyhangúbbá, kicsit unalmasabbá tesszük a környezetünket. Az ápolt gyep szép, a nyírott sövény tetszetős, de a természetnek az emberrel együtt szerves részét képező állatvilág nem talál menedéket az ilyen kertekben. Aki a kertjét szereti és gondosan ápolja, attól nem áll messze a természetvédelem, a madárvédelem sem.

Sok ember joggal teszi fel hát a kérdést: mit tehetnék én?   Igazából nem kell sok, hiszen több állatfaj a nagyvárosokba is követi az embert, ha megfelelő életkörülményeket talál. Ezek a körülmények vidéken még könnyebben megteremthetők.  Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét.

Minden élőlénynek a megfelelő táplálkozási lehetőség és az utódnevelésre alkalmas élőhely teremti meg a megtelepedési feltételeket. Telepítsünk hát kertünkbe, udvarunkra olyan növényeket, növénycsoportokat, melyek fészkelésre alkalmasak és táplálékul is szolgálnak! Minél összetettebb egy élőhely, annál változatosabb a benne megtelepedő és belőlük táplálkozó fajok összetétele.

Fontosabb növényfajok, melyek segítik a madarak megtelepedését kertünkben:

-         fészkelésre alkalmas: közönséges boróka, közönséges gyertyán, mogyoró, galagonya, lila akác, kecskerágók, som félék, orgona, bodza

-         táplálékot is adó: lucfenyő, erdei fenyő, berkenyék, tűztövis, zselnicemeggy (májusfa) galagonya.

Néhány szempont a növényzet, a kert kialakításához

  • A cserjéken érdemes fészekrakásra alkalmas elágazásokat kialakítani a metszés során.
  • Alakítsunk ki olyan sövényt, bokorsort is, amelynek nem egyenesre metszettek az oldalai.
  • A bokrok alatti avar meghagyása az avarszinten élő élőlények megtelepedését segíti. Ez terített asztalt jelent a rigóknak.
  • Érdemes egyes fák elhalt részeit is meghagyni, illetve teljesen elhalt fákat megőrizni.
  • Az oldalról zárt bokorcsoportok biztonságos fészkelő helyet jelentenek a madaraknak (alulról se legyenek átláthatóak).
  • Hagyjuk meg a kertben az idős fákat, kíméljünk meg néhány idős gyümölcsfát is. Célszerű régebbi, ellenállóbb gyümölcsfajták beszerzése, szaporítása.
  • Legyen a kertben fenyők, örökzöldek csoportja vagy idősebb egyede.
  • A táplálékot kínáló fák bokrok telepítése is fontos.

 

A témáról bővebben is olvashat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán:

www.mme.hu/napi-madarvedelem/madarbarat-kert-program