Bekecs.hu

Ma 2017. 12. 17, , Lázár napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Notice: Undefined variable: my in /storage/web/_clients/client3/web4/web/modules/mod_arhiva/mod_arhiva.php on line 41 Notice: Trying to get property of non-object in /storage/web/_clients/client3/web4/web/modules/mod_arhiva/mod_arhiva.php on line 41

Partnereink

Ki olvas minket?

Jelenleg 69 vendég olvas minket

Szobanövények nyaraltatása

Szobanövényeink többsége a tőlünk délebbre fekvő mediterrán, trópusi, vagy szubtrópusi éghajlatról származik. Nálunk  csak szobában nevelhetőek, hisz a téli hideget nem viselnék el. Éppen ezért sokuk jól érzi magát nyáron a szabadlevegőn, ám a közvetlen napsütés károsíthatja őket. Hazánkban ugyanis a levegő páratartalma alacsony, emiatt a közvetlen napsugarak megperzselik a növények leveleit. A szabadban tartható szobanövények a szórt fényt vagy a teljes árnyékot kedvelik. Nagy fák árnyékában, vagy északi, árnyékos erkélyen gyönyörű hatást kelt a szobafenyő, az arália, dézsába, erkélyládába is ültethető a csíkos csokrosinda, a monstera.  A karácsonyi kaktusz különösen sok virággal hálája meg, ha nyáron sok vizet, tápoldatot kap félárnyékos helyen. A fikusz félék is több levelet hoznak, ha nyáron a szabadban lehetnek, de ezeket nagy termetük miatt a széltöréstől is óvni kell. A kúszó, illetve a csüngő fajtákat – filodendronok, szobai futóka, csokrosinda – nagyobb fák ágairól, pergolákról, erkélyrácsokról lógathatjuk le.
Kaktuszainkat, pozsgásainkat napos helyen is elhelyezhetjük, egy-két nagyobb kő társaságában különleges száraz, sivatagi hangulatot árasztanak, de arra ügyeljünk, hogy ezeket is fokozatosan szoktassuk hozzá a közvetlen napsütéshez.
A szobapalka (vízipálma) és a páfrányok vízi hangulatot árasztanak, kerti tavak közelében vagy akár az erkélyen elhelyezett nagyobb dézsában mutatnak jól. A pálmákkal pedig igazi tengerparti hangulatot érhetünk el, főleg ha medence szélén helyezzük el őket.
A szabadban elhelyezett szobanövényeink tehát nemcsak feltöltődnek a nyár folyamán, hanem a lakókörnyezetünket is alakítják,  hangulatát formálják.
Tápoldatozásukat augusztus második felétől folyamatosan csökkentsük, végül el is hagyhatjuk. Az első fagyok előtt megerősödve, feltöltődve kerülhetnek vissza a lakásba, hogy jelenlétükkel  színesebbé, vidámabbá tegyék a fényszegény, szürke téli napokat.