Bekecs.hu

Ma 2017. 11. 25, szombat, Katalin napja van. Holnap Virág napja lesz.
Notice: Undefined variable: my in /storage/web/_clients/client3/web4/web/modules/mod_arhiva/mod_arhiva.php on line 41 Notice: Trying to get property of non-object in /storage/web/_clients/client3/web4/web/modules/mod_arhiva/mod_arhiva.php on line 41

Partnereink

Ki olvas minket?

Jelenleg 218 vendég olvas minket

Ételek cserépedényben

Email Nyomtat PDF

Az ősz beálltával sok munka akad a ház körül. Fel kell készülni a télre kint is, bent is.  Betakarítás, ruhás szekrény rendezés közben a rövidülő nappalokon – főleg munka mellett – kevesebb idő marad a főzésre. Ilyenkor jön jól egy római tál, vagy valamilyen cserépedény, melynek nagy előnye, hogy minden alapanyagot beletéve egyszerre készülhet el benne hús és köret.
Amire figyelni kell:  használat előtt mindig áztassuk  az edényt legalább 10 percig tiszta vízbe.  Ha minden alapanyag és fűszer benne van, tegyük a hideg sütőbe és csak ezután kapcsoljuk be a sütőt. Ha együtt melegszik az edény és az étel, soha nem fog elpattanni a hőmérséklet változás miatt. A forró edényt óvatosan, száraz konyharuhára vagy deszkára tegyük, a fedő alól kiáramló gőztől védjük a kezünket.
Az alábbi jól bevált régi receptek bizonyítják, hogy ez a kis odafigyelés bőven megéri :

Parasztos sült csirke római tálban          

Előzőleg beáztatott római tálba kb. 2x2 cm-esre vágott burgonyát és hagymát terítek, megszórom kisütött füstölt szalonna pörccel és zsírjával, meghintem sóval, fehér borssal, vágott petrezselyemmel és jól összekeverem. A besózott csirkét, vagy csirke darabokat erre fektetem, a tálat lefedve hideg sütőbe tolom, alágyújtok és 180 oC fokon 70 percig párolom. Paradicsom- vagy uborka saláta, kovászos uborka,  esetleg csalamádé illik hozzá.

Káposztás csülök római tálban       

Egy jó fej édeskáposztát és egy nagy (vagy két kisebb) fej vöröshagymát legyalulok, lesózom és állni hagyom. A csülköt szintén besózom, de vigyázva, hogy a bőrét ne érje a só, mert akkor nem lesz ropogós. Legalább egy órát állni hagyom. A káposztát kifacsarom, zúzott fokhagymát, őrölt köményt pici ecetet és apróra vágott császárszalonnát keverek hozzá és a tál aljára terítem. Erre fektetem a csülköt, lefedem és hideg sütőbe teszem. Alágyújtok és minimum 2 óra alatt megpárolom. Sós vízben főtt krumpli illik hozzá.



Sólet  római tálba       

Megmosott, de nem áztatott fehér gyöngybab, megmosott gersli (árpagyöngy), kockára vágott füstölt hús és/vagy kolbász, zsírban párolt hagyma, pirospaprika, liszt tejföl.
Az agyagtálat 10 percre beáztatom tiszta hideg vízbe, az aljára teszem a bab felét, erre a gersli felét, majd a hús, és a kolbász, a bab másik fele és a maradék gersli. Ráöntöm a hagymás zsírt, meghintem liszttel, pirospaprikával, meglocsolom a tejföllel, sózom és lazán összekeverem. Nagyon bő vízzel engedem fel, a tál tetejéig. Ráteszem a tetejét, berakom a HIDEG sütőbe és alágyújtok. Amikor felforrósodott a sütő, még 10 percig nagy lángon hagyom, utána a legkisebb fokozatra állítva( 100 fok)  3, de akár 6 órán át is lassan párolom. Félbe vágott tükörtojással teszem asztalra.