Tisztelt Bekecsi Lakosok!

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy Bekecs belterületén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

A kezelés várható időpontja megfelelő időjárás esetén:
2020.július 28-29. (kedd-szerda), 19:45 órai kezdettel.
pótnapok: 07.30.,  07.31.,  08.1., 08.02.

 

Az idei évtől lényeges változás történt a szúnyoggyérítési munkák kivitelezésében. A korábbi években a szakemberek légi kémiai kezeléseket alkalmaztak, azonban a légi kémiai kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt. Repülőgépről tehát az idei évben már nincs lehetőség a kémiai szúnyoggyérítésre. A földi kémiai szúnyoggyérítés módszerét lehet a továbbiakban alkalmazni.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.

A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.

A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

 

Figyelem!

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

 

Felhívjuk a lakosság és a méhészek figyelmét a szükséges óvintézkedések megtételére!

 

Bodnár László

polgármester